打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] [學術討論]用博奕論解釋巨商的現象

等我教大家賺錢
新手勿電 發表於 3-3-2016 18:10

又引用人地講既野  比個like你
回復 支持 反對

最後個個都用掛

隻Game已完
回復 支持 反對

回復 10# Lkyb

首富好似係BILL GATE定巴菲特?唔記得左
回復 支持 反對

回復 12# Chasinglife

其實係,我都幾傷心,一隻童年回憶變到咁以前打寶升LV幾好玩其實
BTW我好好奇有幾多人有睇內文
大家有無聽過博奕論?
回復 支持 反對

回復  Lkyb

首富好似係BILL GATE定巴菲特?唔記得左
harry1516 發表於 3-3-2016 21:20

今年係bill gate 李嘉誠去左第二十位
回復 支持 反對

回復  Chasinglife

其實係,我都幾傷心,一隻童年回憶變到咁以前打寶升LV幾好玩其實
BTW我好好奇有幾 ...
harry1516 發表於 3-3-2016 21:21

我有睇內文,博奕論有聽過...個名...但實際係乜冇去查過

你篇內文最好要寫埋假設B比A財力高,我都係睇後面情況解說先GET到個前設

仲有2525哥個係情況一,而50100哥個係情況四,你調轉左,改番佢好D

係?年前nakuz巨商版都見過有標榜經濟論既post解說外掛點幫營運公司賺錢<<<冇記錯既話

不過當時見太多字冇睇落去

今日睇到你個post都算簡明生動通俗有趣咁講明左我感受到既現實

就好似抄功課咁,抄一個神手既功課等同開外掛會獲得高分,唔抄而選擇自己做一般會得分較少

在這個求學不能不求分數的世界,學生們基本會傾向於有獲利意向

而只要一有獲利意向(即不講良心、利字當頭),上述博奕論模型成立

學生會採取優勢策略:抄功課

最後除了那個神手外,其它同班同學的NE都是抄功課

盡管大家都自己做而不抄功課才會學到最多亦然
回復 支持 反對

nice
回復 支持 反對

好簡單既理論。
諗下對手所有可能性,再就每一個可能性考慮自己既利益,制定一個對自己最好既做法。

「而且剛剛你用了五分鐘閱讀了一篇沒有解釋力的文章,謝謝,我是來騙樂點的。」

BTW,「小弟十分痛恨外掛令童年回憶一去不返,風光不再
same here
回復 支持 反對

好簡單既理論。
諗下對手所有可能性,再就每一個可能性考慮自己既利益,制定一個對自己最好既做法。

「而 ...
瘋了!之比~ 發表於 4-3-2016 18:20

好彩我既童年回憶唔係巨商遮=-="
回復 支持 反對

今個星期MID TERM考完game theory就見到呢個post
其實我真係覺得呢舊野係巨商有陣時係幾work
好似之前D人成堆人去整幻牌咁,咁playoff就會同呢個一樣最尾全世界都會去做
但問題係每個人既playoff加埋可以係比1個人去做既低,咁簡單D講我覺得唔抵,就會諗整咩,我而家就諗到整幻武咁XD
有空既話研究下有咩情況可以運用到呢個theory 0.0
回復 支持 反對