查看: 18084|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 這隻一定係"最"出色的遊戲(附上年歷網址)

我好想講~~睇左咁多頁...提石器既人得兩個....
好多人跟本就連石器都唔知咩game黎
我好想講~~冇石器就唔會有而家咁多隻game...
冇石器唔會有魔力.....
石器係第一隻香港online game入面~~超過5000人
係第一隻出騎寵的online game
係第一隻出家族的online game
係第一隻出寵物的online game
係第一隻出轉生的online game
係第一隻出"打飛"online game
係第一隻出族戰的online game
係第一隻出pk的online game
係第一隻出寵技的online game
係第一隻回合制online game
係第一隻出"屬性"的online game
係第一隻出"合寵"的online game
係第一隻出"飛行"的online game
係第一隻出"游水"的online game
係第一隻出"混亂","石化"呢d既online game

係第一隻出"年獸"的online game

係第一隻online game令到人地寫網頁攻略
係第一隻出名的online game

第一隻因為遊戲出到漫畫的online game

第一隻因此遊戲出到專屬雜誌的online game

係"唯一"一隻因為pk系統出另一種game只係為pk....

係"唯一"一隻online game推出上Game Boy

係"唯一"一隻因為online game推出Java game

係"唯一"一隻出"nono"系統的online game(我肯定94後唔知咩黎)
係最受香港人歡迎的online game<<<呢樣野係肯定的
魔力係石器的製作組出的一隻online game....玩過都知吧
我上面指的第一....係香港第一....台灣第一...大陸第一
係一隻56K時代的online game.....比而家所謂的魔獸更加出名....
係一隻因為online game而令到代理公司可以上市的遊戲

2001 年 4 月正式於大陸地區成立北京華義並上市《石器時代》創下亮眼成績,成為第一個成功進軍大陸市場的網路遊戲。

台灣線上遊戲最早起源於一九九三年成立的華義國際(3086),推出國內第一款線上遊戲﹁石器時代﹂,而造成全國網路風潮,並正式帶領台灣進入線上遊戲領域。

http://www.chongwu999.com/chongwu_ht/view/id-1119
回復

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

根據樓主你所講內容
最出色既遊戲係你心目中就係果隻遊戲 係第一款遊戲推出某些遊戲功能/模式 既遊戲
但係出色並非話第1個推出乜乜乜 第1個乜乜乜
而係能夠將果d模式 功能變得更加完善同埋吸引
樓主既內容基本上係停留係石器時代(唔知咁講岩唔岩)
你無視左而家既遊戲 無比較 只係講出石器係首隻推出新模式/功能既遊戲
係不作比較既情況下 這隻一定係"最"出色的遊戲 係不成立嫁
只為 "最"字好重要 都無比較過何來出"最"?
不過不可否認 石器係一隻出色既ol game
回復 支持 反對

根據樓主你所講內容
最出色既遊戲係你心目中就係果隻遊戲 係第一款遊戲推出某些遊戲功能/模式 既遊戲
但係 ...
芋頭糕 發表於 30-4-2010 15:12

我所講的"最"出色遊戲~~係指由以往到現在.....
唔通而家d game會愈出愈衰??
或者畫質會愈出愈差....?
正如你所說~~你需要的係比較
但比較係有需要嗎???
正如~~我所講的各方面的第一...
當你設計一隻遊戲上....好多遊戲以這隻game為藍本...
就明白究竟咩叫第一......
打個比喻: 籃球歷史上...佐敦係大家公認最出色的球員
唔通~~~後輩冇可能超越佢???事實係否定的
但這個人€~~係大家心目中....的最出色.....明白未?

而且最出色,唔係單方面....
係各方面的系統最為完善....或創新....先為之一個出色的遊戲
最起馬~~我未見到有任何網絡遊戲...做到石器的成就...
出雜誌,出手提遊戲,出漫畫等等....呢樣野~~現時黎講~~未有一個超越吧
仲有.........暫時有冇一隻game完全冇上述系統???答案係否定
天下文章的確一大抄.....但係暫時未見到有一種遊戲~~沒有上述我講既野..
我覺得開創一個先河.....就係"最"
回復 支持 反對

我所講的"最"出色遊戲~~係指由以往到現在.....
唔通而家d game會愈出愈衰??
或者畫質會愈出愈差....?
正 ...
fungcd 發表於 30-4-2010 15:58

石器只係對網遊既發展方式有大既貢獻
但係有大貢獻一定代表佢係最出色?
回復 支持 反對

你咁講只可以話係革命性既online game/創出online game界既新一頁咁樣
並唔可以話係"最"
不過無可否認無石器就唔會有而家咁多online game
回復 支持 反對

石器只係對網遊既發展方式有大既貢獻
但係有大貢獻一定代表佢係最出色? ...
芋頭糕 發表於 30-4-2010 16:04

睇多次我回覆~~已編輯...
其實大家有論點~~但我只係討論一下姐
你或者說得對....有貢獻...唔代表最出色..
但冇貢獻....何來出色???明白我所講的意思嗎
我想講~~在心目中.....最大的貢獻應該=最出色
回復 支持 反對

咁uo系咩?pc game?冇石器冇online....那cso,hp....果d點?
回復 支持 反對

我不同意。
我認為天堂比石器更出色,事實證明一切:

一隻已在港台近十年的線上遊戲,
遊戲橘子一直以收費方式營運的狀況下,到今天仍屹立不倒;
在某台灣著名的論壇中,排名更常註頭五名之內,
經歷這十年其他日新月異、排山倒海的線上遊戲的洗禮後,
仍有如此的成績,你不得不承認它比石器更出色吧!

根據維基百科的資料提供,天堂在韓國及兩岸三地皆非常受歡迎,
被公認為全球最成功的線上遊戲之一,現今在線上遊戲市場所佔份額為亞洲第二世界第三

若果石器時代真的是最出色,我相信它不會落得如此田地。
回復 支持 反對

最出色其實係RO
回復 支持 反對