打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 0-400 只需要9.9秒 既R35

關閉 [複製鏈接]
RCO入面...
1-100只要1秒...
kiufung101 發表於 10-4-2010 22:17

係1秒都唔洗-_- 兩下前is ok-_-
回復 支持 反對

講真日本身1架;
去到咁快真係冇問題!?
回復 支持 反對

小弟依然不明白閣下所指「開到300Km/h即是輕」或什麼的含糊句子。
請繼續釋義。

大師言下之意即表示,既 ...
NuclearAsh核灰 發表於 10-4-2010 22:20

第1 r35既車身重量唔夠重 行到300km/h 向下既重心唔夠 較難控制 (舉個例: n年以前既波子911車款行到200已經唔敢渣得再快 一來內地公路多灣 二來可能波子有其他渣法 本人只係坐車都唔敢叫左邊既朋友開得快 林寶堅尼我未試過有呢個問題)

第2 你咁講 你講岩左啦 you are right 車唔係用黎代步 真係拎晒去賽車會唔會有點兒浪費呢?
回復 支持 反對

第1 r35既車身重量唔夠重 行到300km/h 向下既重心唔夠 較難控制
hinztse 發表於 10-4-2010 10:33 PM

你竟然依然未了解DownForce的作用?愚子可教也…
1740Kg之車重你竟然指是重量不足…那請問歷代GTR系列的缺點是什麼?
舉個例: n年以前既波子911車款行到200已經唔敢渣得再快
hinztse 發表於 10-4-2010 10:33 PM

下壓力技術每年也在F1賽事中進步,「N年前」的資料豈能作準?
你不如拿剛發明汽車的時代作討論,當時汽車超過20Km/h已經陷入失控!

**我是分隔線**

總結以上,「低重心」與「下壓力」之分別及形成原因;
根據紅字一句已能斷定你並未理解,單憑坐在助手席的感覺,
就去反駁直接由科學理論得出的結果及定理,豈有說服力?

我不清楚你認識多少富豪朋友、也不知道你曾坐在多少車輛的助手席中;
但只有在駕駛席中,雙手操控著呔盤的駕駛者的直接感受,
才有可能道出根據直接駕駛而獲得的駕駛感,去反駁由科學理論提出的論點!

我不敢說我所述的定理及論點全部正確,但我不認為在我認識汽車的10多年間;
所累積的汽車知識、汽車科學理論會被你所謂的「向下的重心」成功反駁。
要在別人前班門弄斧,請先了解自己有多少實力!
回復 支持 反對

很好的辯論帖 XDD 我支持柒灰~
回復 支持 反對

1740Kg之車重你竟然指是重量不足…那請問歷代GT ...
NuclearAsh核灰 發表於 10-4-2010 22:58

好像很有料子的說;
不過r35太checp了;

小弟有個問題問問你;聽人說
現在的r35不是skyline;真有奇事!?聽聞獨立了似的;
回復 支持 反對

1740Kg之車重你竟然指是重量不足…那請問歷代GT ...
NuclearAsh核灰 發表於 10-4-2010 22:58

回應你既第1個問題 "樣子" 答完
「N年前」的資料豈能作準? 為何不能?
當時汽車超過20Km/h已經陷入失控! 當時最高速好似得12km/h喎 12km/h 已經會爆引擎
單憑坐在助手席的感覺,就去反駁直接由科學理論得出的結果及定理,豈有說服力? 冇又如何 我再舉一個例 你話我錯又好唔關車都好 紙飛機大賽d人用咩咩科學 力學 果d咁既野去摺隻飛機 跟住點知咪又係嬴唔到 次次最遠果個比人問返問佢點摺 有80%以上 都話 下!! 我就咁用張紙撞彩摺炸bo 再問佢問佢點樣飛咁遠 佢又話 是是但但飛出去就算
但只有在駕駛席中,雙手操控著呔盤的駕駛者的直接感受,
才有可能道出根據直接駕駛而獲得的駕駛感,去反駁由科學理論提出的論點! 你估我未渣過咩-_- 不過渣果d未過50萬既車咁解姐
要在別人前班門弄斧,請先了解自己有多少實力! 我係冇實力 咁又點
回復 支持 反對

好像很有料子的說;
不過r35太checp了;

小弟有個問題問問你;聽人說
現在的r35不是skyline;真有奇事!?聽聞獨立了似的;

summerkaikit 發表於 10-4-2010 11:01 PM

以往的「GTR」屬於Skyline一系列下的分支,屬跑車路線;
而Skyline中另一分支,則是房車路線,例子有Infinity G35。

以往來自「BNR34」的俗稱「R34」,實際型號也只屬Nissan Skyline;
但於08年,Nissan GT-R的推出把Skyline系列直接分割,
故此「R35」的實際型號則變成Nissan GT-R[R35]了。

而因屬於一新系列,08'Nissan GT-R[R35]的底盤編號;
亦由「BNR」更新為成「CBA」,正式成為一個超級跑車系列。

附:其實Nissan於推出Proto時,已開始有暗示GT-R將會脫離Skyline系列;
  理由是當時的Nissan GT-R名為05'Nissan GT-R[Proto],
  意思是05'Nissan GT-R[Prototype]。
當時最高速好似得12km/h喎 12km/h 已經會爆引擎
hinztse 發表於 10-4-2010 11:09 PM

難道你真的不明白什麼叫比喻?

再者,初代汽車極速的確為14Km/h;
惟開始大眾化時的汽車普遍圴有19Km/h車速。
冇又如何 我再舉一個例 你話我錯又好唔關車都好
紙飛機大賽d人用咩咩科學 力學 果d咁既野去摺隻飛機 跟住點知咪又係嬴唔到
次次最遠果個比人問返問佢點摺 有80%以上 都話 下!! 我就咁用張紙撞彩摺炸bo
再問佢問佢點樣飛咁遠 佢又話 是是但但飛出去就算
hinztse 發表於 10-4-2010 11:09 PM

第一.紙飛機會受空氣流動及氣壓影響,單憑形狀並未能完全決定其性能
第二.不同的區域與時間會有不同的空氣流動,故此「撞彩」是有其合理性
第三.你認為汽車受空氣影響的程度與紙飛機相差多少倍?
   汽車受影響的程度在物理分式中細至可以忽略不作計算!
你估我未渣過咩-_- 不過渣果d未過50萬既車咁解姐

不同的車輛會有不同的驅動方式;
不同的輪胎會有不同的接地性能;
不同的路面會有不同的凸凹程度;
不同的駕駛者會有不同的駕駛經驗。

引用你多次使用的句式,駕駛過又如何?
各種因素根本不一樣,未能達至對照實驗,如何比較?
回復 支持 反對

Bugatti Veyron 16.4 係岩岩好過410km/h=,=
回復 支持 反對

支持GTR,支持日產,不過我覺得GTR如果可以輕D呢,就可以快多少少

(我有個問題:R35分左2008年,2010年既版本,有咩分別)
回復 支持 反對