查看: 4406|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第五回:台幻與雷戰車

關閉 [複製鏈接]

歡迎各位參與本活動

版主會定期出題目 會員回覆在此可支持其中一方
是次題目為台幻與雷戰車
各位以兩者作為比較 提出該單位與另一單位相比的優勢等等
本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮
單次回覆可獲0樂點-50樂點 只要言之成理即可
(中立觀點不獲評分)
反駁對方論點亦可獲得評分 辯論之間本身就需要一點火藥味
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

切勿離題及引起罵戰 違者將扣10樂點
討論內容需有證據理由支持 欠者將扣5樂點
會員在此活動不能評加Bravo!

結束時間: 15-9-2012 00:00 裁判: Rebellion.KLC

正方觀點 (24)

台幻

反方觀點 (11)

雷戰車

回復

其實大家唔一定要從技能方面作比較…
一隻係範圍技,屬清怪性質;一隻係單體技,屬打王性質,比較黎無意思。
如果要技能比較,可以從性質相同既技能作比較。

同時間都提供少少野比大家參考討論…
1.兩者傭用條件?
2.兩者的法抵/物抵對打怪的影響?
3.打怪的限制?

第二點我比較有興趣想知道各位點睇法。
但始終兩者依家都比較少人用,特別係雷戰車…而台幻吸出黎又係封石放,地位都無咩= ="
回復

我係支持台幻
1.升lv  台幻40lv開始係冥界好好升,如果係台仔有林平2配合, 只要一定一技就完場,無乜技術可言,相對易同埋無咁費神,一心多用都得
2.帥位  就算開晒都係得6個帥位,我係玩5隻一轉(王巨,金時,燕,孔明,柏)加祖2或柏換林平2,無位畀許2出黎
3.帶升  台幻平生技唔弱,傷害平均,範圍大,所以帶升一流
基本上,打料,打王,做任都好洗好用
回復

1.雷戰車由1LV都會好好升
    2.尼度係雷戰車同台幻既比較,所以同你既兵陣係無關係
    3.台幻天生 ...
a402972345 發表於 11-9-2012 21:48

1雷戰車升LV多數打咩怪多?
如果係台幻我會打冥界一路上到6樓
2.姐係完全唔理其他因素?咁MP多同少呢?頂怪能力呢?打法同配合呢?(抵抗就咁睇雷戰車強少少,但係無輔助都係上唔到大場面)
3.唔係太明,可否解釋得詳細小小/換個講法
天生技係 大範圍果招? 因為我習慣係冰牆欄一下,前排D怪就無咁快黎到,所以好少會話一技打一隻,同埋用平2定左,就算一隊有12隻都可以一招清
雷戰車係用緊天生技定係封解技去比較? 天生技高傷但係好難一招清怪,封解技係持續傷害,如果唔定住/封住好難活用到最大傷害,相對黎講台幻就無呢個問題,一電就扣完

1.雷戰車既最強威力係高D,因為佢可以無相300同埋高LV兵->帥->2轉,點數上多好多,同埋封解/武器上點數又多D
回復

台幻
技能 打天地 配合武器 更有秒怪物功能  
雷戰車
技能 只可以打地  配合武器 更有清怪物功能  

雷戰車 2轉位 ,幻獸不用

入手方式
雷戰車 一般玩家就容易有      
台幻95信用

台幻,雷戰車
天生抗性 有一段距離  

可是如果怪物有異常攻擊 暈,凍結 大定技  
台幻和雷戰車 可不可以一樣防到異常攻擊?  我不知道
回復

1.雷戰車一樣可以從冥界1打到6
    2.因為係比較台幻與雷戰車的比較,如果兵陣有麒麟 咁尼2隻自然無 ...
a402972345 發表於 12-9-2012 17:03

1.雷戰車打到但係要用既下數同時間會比台幻多,所以比較低效率,
2.當然唔係講緊奇能呢D咁強既陣,因為我想強調一個帥位既重要性,當雷戰車佔左呢個帥位,就要放棄一隻輔助帥
例如德村家康既加攻,200LV可以加90攻,250就115攻,咁就可以補足到台幻天生點數唔夠雷戰車既缺點,令到兩者威力上既比較更有爭議性
例如個位係孔明,就可以利用回MP黎增加戰場上既可用MP,咁就令到台幻可以殺勁D既怪
例如係柏,就可以殺王快D
例如係平2,就可以定怪,唔洗封冰都集中到被台幻清

3.威力上既比較好難比較,我地應該從邊一方面討論?
A.攻擊力相同(清怪技VS清怪技,打王技VS打王技)
B.同一LV同一套裝(武器不同)
對同一隻怪既一下技能傷害

因為雷戰車有轉帥優勢,而台幻天生技要40LV,武技要150LV 先可以發揮出最大表現
回復

請重回主題
回復