打印 上一主題 下一主題
收起左側

讀多科AS ge bonus多唔多

其實無乜點
因為CE 中英數 必列入計算當中
所以中英數需要考得好, 分數就會高
反而 由於中英數以外科目 只會選4科最高分列做計算
所以 4科夠好已經足夠 第五科並不重要

至於AL, CLC, UE 必計
但CLC 以一科AS 計算 (/14), 但UE 則double count 成為AL (/7)
所以UE 要讀得好
而best 2AL 不必說
在best 2AL 以外, bonus 將不限數量地累加
所以讀越多科越好
(當然, 報考的AL 及AS 科目是有數量限制的)

回復 支持 反對

咁CE 5A1B同4A2B無分別? Assume 中英數A-_-....
回復 支持 反對

正常係
但你地講梗某個dept 定general formula 先?
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 4-7-2008 19:00 發表
正常係
但你地講梗某個dept 定general formula 先?

以上所有計算全部基於中大商學院的formula ONLY...

原帖由 piyopiyo 於 4-7-2008 18:47 發表
咁CE 5A1B同4A2B無分別? Assume 中英數A-_-....

有分別...因為CU business 計七科, 我假設呢兩個人係5A2B 同 4A3B
你assume 中英數A, 即係
AAA AABB and AAA ABBB
好明顯, 前者多一科A

乜情況下, 5A 都無用呢?
例如好似我個情況, 5A全部A係副科(非中英數), 則有一科會浪費左
我假設我係 BBB AAAAA (5A3B)
計分時, 計算的科目為 BBB AAAA
有一科A 並沒有納入計算當中 所以實際上我只等同於一個4A 的學生
但如果, 5A3B 是分布在 BBA AAAAB
計分時, 計算的科目為 BBA AAAA
所有A都納入計算當中了

這樣分析完 應改懂了吧-.-
還不懂就自己研究

回復 支持 反對

原帖由 bearwing 於 4-7-2008 19:02 發表

以上所有計算全部基於中大商學院的formula ONLY...

有分別...因為CU business 計七科, 我假設呢兩個人係5A2B 同 4A3B
你assume 中英數A, 即係
AAA AABB and AAA ABBB
好明顯, 前者多一科A

乜情況下, 5A ...

明白了, CU business已經離我遠去 :lol
回復 支持 反對