查看: 18105|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[求幫忙]選科選擇困難症,簡咩好-中三

選科版個到最新既POST都係上年,見冇咩人流而且星期5就要簡科所以我先黎呢度問各位

有經驗的老手-W-

今年既選科表(紅字為英文教):
選修科一:bafs/地理/中屎/bio/物理
選修科二:econ/旅遊/art/電腦/組合科學(化學+物理)/化學

已知:

-收(姐係全理科,econ個d)
-往年bio,化學同物理最多人簡,第4熱門係econ
-由於今年bafs英文教,大量c,d,e班既數學神童會轉讀econ,而econ今年只開一班

而我既選擇:

1.最期望但最危險的選擇:地理+econ

2.要少少冒險的選擇:中屎+econ

3.迫於無奈的選擇:地理/中屎+
組合科學

個人狀況:

首先我成績真係差,但係又差唔曬- -姐係e班入面頭幾名個d
理科我除左物理係好少少之外化學同bio幾乎0分(真的)
我主攻係中屎,econ,地理,組合科學,因為呢幾科我比較有興趣同我本身都讀得唔錯(科學入面既化學除外)

自白:

選修科一除左中屎之外科科都咁搶手,所以我入唔到地理就入硬中屎,不過我讀中屎都唔介意,本身中屎我超強,所以呢,
今次重點係選科二,我只係得econ同組合科學讀得落,真係要博既話入唔到econ咁岩又比人抽中左入科學都好d,入到其他科就真係福得街
重點就係博唔博入econ好

回復

Com science 最好都係吾好讀
你science科成績吾算好 加上cs算多野讀(=1.2-1.5 full science 科)

你學校係計排名比吾比#1 如果無就要派埋其他同學#1先再派#2?
回復 支持 反對

回復 2# 14588563

我學校係1同2各選一科.全部學生計排名分優先選擇權
回復 支持 反對

我反而有興趣想知旅遊係乜野?
回復 支持 反對

回復  14588563

我學校係1同2各選一科.全部學生計排名分優先選擇權
馬倫 發表於 29-6-2013 12:38

combined sci 讀完都係廢 如果你自問理科唔掂唔好揀
加上你間學校只可揀兩個選修 如果要drop一個就大獲
回復 支持 反對

選科版個到最新既POST都係上年,見冇咩人流而且星期5就要簡科所以我先黎呢度問各位

有經驗的老手-W-

今年 ...
馬倫 發表於 29-6-2013 12:15

我中三的中史全年全級第二啦中三中史同高中聽講差好遠
嗰差別同中三LS/中四LS既差別差唔多
不過我係冇揀到
回復 支持 反對

我反而有興趣想知旅遊係乜野?
~蛇仔~ 發表於 29-6-2013 12:38

全名旅遊與款待
無讀THS...吾識
http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/ths_final_c.pdf
回復 支持 反對

全名旅遊與款待
無讀THS...吾識
14588563 發表於 29-6-2013 13:16

我嗰間冇開COMBINE開咗兩組 phy 兩組chem 兩組bio
但係有三組econ
回復 支持 反對

我嗰間冇開COMBINE開咗兩組 phy 兩組chem 兩組bio
但係有三組econ
chiuandy123 發表於 29-6-2013 13:19

last year F4:1班phy+chem+bio 1班phy+cs+bafa/econ/geog

this yesr F4:1班phy+chem+bio 另加1組 phy/chem/bio/cs
回復 支持 反對

last year F4:1班phy+chem+bio 1班phy+cs+bafa/econ/geog

this yesr F4:1班phy+chem+bio 另加1組 phy/c ...
14588563 發表於 29-6-2013 13:21

我哋間超free
phy chem中史都得
回復 支持 反對