打印 上一主題 下一主題
收起左側

可唔可以用呢個諗法嚟諗置換反應?

去圖書館睇牛頓科學雜誌la...勁好睇[[tk_27]]
圖書館好多雜誌都好睇
好似
TIME,The Economist,National Geographic[[tk_29]]
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 17:05 發表
=.=
化學出面係一條死路, 前人都叫我唔好行
and 我唔係勁, 你讀多2年一樣有這樣水平 or even greater...

果d 書唔係比普通中學生看, 我覺得係for大學生
當然某d 專題都可讀
outermost electrons 唔使18 粒 g ...

前日睇牛頓講IPS細胞我覺得學過細胞的growth同differeniation都睇得[[tk_44]]

但連Adamsteve都話你chem勁[[tk_39]]
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 18:19 發表

如果係講宇宙, 講subatomic particles 果d , 你知個fact 無用, 知個內容先有用
好似n 年前有套中華狀元紅, 一問一答式的中國歷史題
你知有無用, 你知佢點works , 當中的內容apply到先得.
真係搞要讀biophysics  ...

話說我見到d 副局長同行政助理好似話有d係 Oxford,Cambridge呢d神校畢業
又聽說香港年年都有十個八個人入到Oxford,Cambridge,Havard呢d神校
加上d來自唔算好勁ge U,但起碼屈左英文先ge外國回流生

我就發現,本地大學生只係班比人踩住泥上ge人,big3都仲好d,其他果d真係悲哀,我已經放棄左[[tk_26]]
成日報紙d專題訪問果d稍為高職位ge人都係d外國回流生,無得鬥[[tk_15]]

回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 19:35 發表

so 我認命...
回正題
網上有好多chem 的片, 看下都唔錯
有教quantum mechanics 的 -.-

有無Flourine + Francium 的片
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 20:13 發表

Francium 你一世都見唔到

[[tk_35]]真係可惜
回復 支持 反對

原帖由 Hinton 於 8-6-2008 04:32 發表
to sum up , 我始終都係想讀chem咋...
其他科真係冇咩濃厚興趣...

錢銀方面,我覺得可以生存喺呢個世界就已經足夠...
唔需要太多

點解d人可以咁知足,但我唔得[[tk_44]]看來要多去佛教區淨心

我想讀商科是興趣+$$ ge問題,一舉兩得[[tk_26]]但而家周街都商科畢業...差唔多間間U都有BBA讀...加埋外國走番泥果d屈英文ge人...加埋d本身唔係讀商科又走入business sector果d人...競爭起泥係打到飛起[[tk_16]]
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 8-6-2008 18:05 發表
錢 - 關乎面子問題.....

最不能接受的,係大學畢業人工比中五畢業還要低的情況.

有無例子[[tk_02]]
回復 支持 反對

你地知唔知一d中6重考7-8科 ge先例...[[tk_32]]
如果以自修生報左會考,但學校唔比請假無得考咁點算[[tk_35]]
回復 支持 反對

retake真係咁難咩,點解無人retake[[tk_35]]
回復 支持 反對