樂古Nakuz

標題: PHYSICS-current electricity [打印本頁]

作者: *ErIc*    時間: 12-9-2008 18:16
標題: PHYSICS-current electricity
hi,各位親愛既朋版A__A!我想問insulator系咪唔比電子流過?咁當一個charged obect(當系+),放近系個insulator度,咁會吾會有induction出現,會吾有d電子系insulator accumulate系個object果邊,咁系咪永遠只有電子,proton唔動?,咁當個charged object同個insulator放埋一起,d電子會唔會由insulator jump去個object度而去neutalize,會吾會有earthing當有induction?
作者: REQUIEM    時間: 12-9-2008 18:19
insulator應該只係俾較少既電荷通過
唔係冇
作者: Puppet    時間: 12-9-2008 21:30
原帖由 screen 於 12-9-2008 18:19 發表
insulator應該只係俾較少既電荷通過
唔係冇

幾多係少??
作者: REQUIEM    時間: 13-9-2008 15:31
標題: 回復 3# 的帖子
少過conductor[[onion_43]]
作者: *ErIc*    時間: 13-9-2008 19:20
原帖由 screen 於 13-9-2008 15:31 發表
少過conductor[[onion_43]]

咁即系點丫- -有冇人幫下我丫...徬徨同無助中....><
作者: [S]【YU】    時間: 13-9-2008 19:34
少到可以當無.

會考生可以假設insulator是沒有free electrons,完完全全跟conductor劃清界線就可以.

insulator第2個名叫dielectric material,在AC電下,同埋符合某些條件,就會polarize,間接通電. Capacitor既原理好類似,不過佢係用electrolyte做polarization,所以唔駛太高壓就成事....而如果想佢直接黎,好似conductor咁呢,就要好高壓先得..此時就會dielectric breakdown,變成ions.....其實係破壞左佢...

proton唔會郁,只有electron會郁,但係electron走左就會留低個hole,movement of hole is opposite to that of electrons, 所以我地當holes係+ve charge. yr1既電子野,已經忘記得7788.....

關於insulator的conductivity,自己睇.

Physics of conduction in solids
Electrical insulation is the olamba of electrical conduction. Electronic band theory (a branch of physics) predicts that a charge will flow whenever there are states available into which the electrons in a material can be excited. This allows them to gain energy and thereby move through the conductor (usually a metal). If no such states are available, the material is an insulator.
Most (though not all, see Mott insulator) insulators are characterized by having a large band gap. This occurs because the "valence" band containing the highest energy electrons is full, and a large energy gap separates this band from the next band above it. There is always some voltage (called the breakdown voltage) that will give the electrons enough energy to be excited into this band. Once this voltage is exceeded, the material ceases being an insulator, and charge will begin to pass through it. However, it is usually accompanied by physical or chemical changes that permanently degrade the material's insulating properties.
Materials that lack electron conduction must also lack other mobile charges as well. For example, if a liquid or gas contains ions, then the ions can be made to flow as an electric current, and the material is a conductor. Electrolytes and plasmas contain ions and will act as conductors whether or not electron flow is involved.

作者: piyopiyo    時間: 13-9-2008 19:51
原帖由 [S]【YU】 於 13-9-2008 19:34 發表
少到可以當無.

會考生可以假設insulator是沒有free electrons,完完全全跟conductor劃清界線就可以.

insulator第2個名叫dielectric material,在AC電下,同埋符合某些條件,就會polarize,間接通電. Capacitor既原理 ...

how abt高考生[[tk_29]]
作者: Zend    時間: 13-9-2008 20:08
原帖由 piyopiyo 於 13-9-2008 07:51 PM 發表

how abt高考生[[tk_29]]

其實都可以
只係[YU]爺太老...
作者: *ErIc*    時間: 13-9-2008 20:43
原帖由 [S]【YU】 於 13-9-2008 19:34 發表
少到可以當無.

insulator第2個名叫dielectric material,在AC電下,同埋符合某些條件,就會polarize,間接通電. Capacitor既原理 ...

O..THX VERYMUCH[[tk_39]]
作者: piyopiyo    時間: 13-9-2008 21:23
原帖由 Zend 於 13-9-2008 20:08 發表

其實都可以
只係[YU]爺太老...
你都是差不多了[[tk_29]]
作者: adamsteve    時間: 15-9-2008 02:14
少到可以當無.

yu爺year1哥d唔記得 咁等我試下接招啦@@
係咪1614哥d呀....

其實佢地無free electrons 所以傳唔到姐
但係 如果夠volt數 有咩係唔得架先  volt數夠高 就可以將佢扯開 咁隻隻物質 都要唔同ge volt數去扯開佢地黎傳電

conductor基本上 係唔洗你扯開 都有野幫手傳電(free electrons)
insulator 就要某一個volt數 將佢地拉開(分做電子同正離子)先可以傳到電 而e個volt數就係叫band gap

insulator傳電有兩個方法 一個就係佢地本身會有free electrons出黎傳
另一招就係佢地有洞
以diode為例  可以用group 5 element同group 4 ge組 咁咪突一粒
                   一係用group 3 同group 4組 咁group 3要一粒電子黎填 哥個位就叫洞位        
(唔記得邊個係用P 邊個係用咩咩咩)

作者: [S]【YU】    時間: 15-9-2008 14:33
原帖由 adamsteve 於 15-9-2008 02:14 發表
insulator 就要某一個volt數 將佢地拉開(分做電子同正離子)先可以傳到電 而e個volt數就係叫band gap

錯.....
用high vol 且爆佢既係breakdown voltage.
band gap 係energy level 既野, 係excite electron 去 conduction band所需既energy,excite完可以返落黎...
只係個band gap大到且爆左佢都未有足夠electrons去倒conduction band to conduct electricity.

原帖由 adamsteve 於 15-9-2008 02:14 發表
insulator傳電有兩個方法 一個就係佢地本身會有free electrons出黎傳
另一招就係佢地有洞

又錯-.-....
呢個係semiconductor,唔係insulator. Band gap唔係勁大,又唔係勁細...
難怪你1614會...

作者: Zend    時間: 15-9-2008 15:15
p/n semiconductor out 左c, 兩位engine 佬唔好嚇d 細佬好wor[[tk_02]]
作者: adamsteve    時間: 16-9-2008 17:24
係喎 佢講緊insulator喎 我停左係哥堆野度喎
1614 c+算係咁架啦 仲要淨係溫高佬哥part 哈哈

但係insulator 夠voltage都係可以breakdown佢架啦 無可能錯ge
唔夠啦爆唔開佢 爆唔開咪傳唔到電lo
作者: [S]【YU】    時間: 16-9-2008 17:29
原帖由 adamsteve 於 16-9-2008 17:24 發表
...唔夠啦爆唔開佢..

[[tk_30]]
作者: Zend    時間: 16-9-2008 22:06
electric breakdown, 爆的係空氣的electric breakdown strength?

好似係3*10^8 V m^-1 wor...
作者: *ErIc*    時間: 16-9-2008 22:36
原帖由 adamsteve 於 16-9-2008 17:24 發表
係喎 佢講緊insulator喎 我停左係哥堆野度喎
1614 c+算係咁架啦 仲要淨係溫高佬哥part 哈哈

但係insulator 夠voltage都係可以breakdown佢架啦 無可能錯ge
唔夠啦爆唔開佢 爆唔開咪傳唔到電lo

有冇d解釋系冇咁難明...我地岩岩先教完earthing果度冇幾耐.... .3.
作者: [S]【YU】    時間: 16-9-2008 22:47
其實你睇到6樓頭幾句就夠
作者: piyopiyo    時間: 17-9-2008 06:13
engine真係好科好神ge科目[[tk_04]]
作者: adamsteve    時間: 18-9-2008 00:43
睇返YU神六樓POST就夠架啦
佢係專業補習天王(港大學生專長)
YU神幫到你!!!

教左咁少? 總之係你課程入面 就係無電流過啦 唔洗諗到電子又其他
有時D野未去到哥個LEVEL 千祈唔好問 問左你會發癲@@
(ENGINE都幾神架 所以YU神先讀到 我讀到一舊舊咁)
作者: [S]【YU】    時間: 18-9-2008 17:00
但係hku eee 當年最低收2c1d
作者: Zend    時間: 18-9-2008 17:26
最低咩, 唔係90% ?

btw, hku 出左08 admission grades
作者: [S]【YU】    時間: 19-9-2008 11:44
where? let me c c c c
作者: piyopiyo    時間: 19-9-2008 18:25
BBA(IBGM)終於現真身
但真係比CU/UST GBus差幾多wor [[tk_10]] 點解會咁
作者: Zend    時間: 19-9-2008 20:23
原帖由 [S]【YU】 於 19-9-2008 11:44 AM 發表
where? let me c c c c

http://www.hku.hk/admission/jupas-grades-08.htm
作者: adamsteve    時間: 19-9-2008 22:04
HKU BBA開左無幾耐 一向都差 收得低都唔出奇
作者: [S]【YU】    時間: 19-9-2008 23:33
BENG果然墊底[[tk_30]]
作者: Zend    時間: 19-9-2008 23:54
仲有係6901 50% 都要一條A 一條C [[bao_34]]
作者: adamsteve    時間: 21-9-2008 22:47
金融海嘯 報紙話 回歸返黎engine... 希望係啦 聽住先
作者: piyopiyo    時間: 22-9-2008 06:13
原帖由 adamsteve 於 21-9-2008 22:47 發表
金融海嘯 報紙話 回歸返黎engine... 希望係啦 聽住先

咁睇泥engine + BBA ~~~> UST Dualer 就係我ge終極目標~~~
----------
其實都幾難,lol...
香港人本身就中意金融...中意炒野/投資
加上香港除左金融真係無咩優勢,轉去engine去送死?[[tk_30]

加上金融業係資本主義社會核心心臟,對成個社會運作係極其要重...本身又有咁大ge優勢...除非香港政府係傻ga la[[tk_30]]
作者: Zend    時間: 22-9-2008 20:15
Financial Meltdown/Tsunami 對於science field in HK 都係一樣gum _ _ [[tk_02]]
作者: piyopiyo    時間: 22-9-2008 20:40
原帖由 Zend 於 22-9-2008 20:15 發表
Financial Meltdown/Tsunami 對於science field in HK 都係一樣gum _ _ [[tk_02]]

y[[tk_02]]
I am quite interested in the T&M degree of UST
作者: [S]【YU】    時間: 22-9-2008 20:46
一樣? are u sure?
作者: piyopiyo    時間: 22-9-2008 20:51
有d science如物理/心理治療師勁左[[tk_02]]
今期i-money講的,等我遲d買泥睇下先

作者: Zend    時間: 22-9-2008 21:01
原帖由 [S]【YU】 於 22-9-2008 08:46 PM 發表
一樣? are u sure?

sure[[tk_06]]

雖然finance 死 = HK 玩完
作者: adamsteve    時間: 22-9-2008 21:40
香港死咪死 香港點死都好 都要發展 要起野
有野起 就要civil
有人用電 就要電機同機械
有人坐地鐵 都係要電機機械
咩都唔可以無 就係可以無左finance
作者: [S]【YU】    時間: 22-9-2008 21:44
[[tk_26]] 喵喵怪金句:「就係咁嘞!」

看來adamsteve還沒有忘記PC Chui 哄人入局的一番說話.

係問題愈黎愈多既現今社會,科技係永遠都唔會被忽視.
作者: piyopiyo    時間: 23-9-2008 06:00
其實每一個行業都係滿足人類而產生ge
finance同銀行除左比公司融資周轉外
仲可以比廣大市民參與商業活動(投資/機),分下錢,賺下錢
就算泥多幾多次金融風暴/海潚
都難減市民對投資/機賺錢ge興趣...同時公司都係要融資[[tk_22]]
咁ge情況對finance ge需求係不滅
差在金融業會發展成點...到底係簡簡單單得d股票.債券仔玩下定係好似而家咁多derivatives呢[[tk_38]]
--------------------------
不過finance真係影響左人類社會太多
無左finance生活一定簡單好多,簡單到可能番去工業革命之前[[tk_39]]

作者: [S]【YU】    時間: 23-9-2008 17:37
derivatives既存在,本是一件好事.
但不正當咁使用,就會變成自殺既工具.

hku 既朋友,如對derivative有興趣,可考慮take fina1001 / fina1003 ,然後再讀 fina0301.
此兩courses應該都係open to all students 的 BBA finance core subject.
唔怕被屈機,就去屈人grade. XD
作者: piyopiyo    時間: 23-9-2008 18:08
原帖由 [S]【YU】 於 23-9-2008 17:37 發表
derivatives既存在,本是一件好事.
但不正當咁使用,就會變成自殺既工具.

hku 既朋友,如對derivative有興趣,可考慮take fina1001 / fina1003 ,然後再讀 fina0301.
此兩courses應該都係open to all students 的 BB ...
有人說finance本身就係個偏門行業[[tk_35]]
作者: adamsteve    時間: 23-9-2008 21:46
原帖由 [S]【YU】 於 22-9-2008 21:44 發表
[[tk_26]] 喵喵怪金句:「就係咁嘞!」

看來adamsteve還沒有忘記PC Chui 哄人入局的一番說話.

係問題愈黎愈多既現今社會,科技係永遠都唔會被忽視.

佢有咁講過咩?
不過其實香港哥d位 咩都爆晒啦
係真係為左搵工先讀e科ge我諗都幾勁ge人先會咁做 一定係最top哥班先有機會真係做返engine而又有好工
如果我係因為佢e句而入ee 我諗我唔會接受到我自己=.=
做返engine我都唔覺得我會 一係去外國做 一係就唔做(有傳歐洲有機 不過又係聽住先 year3先算)

今日你係咪都係pc lab hea過 我成日覺得我見到哥個就係你
作者: piyopiyo    時間: 23-9-2008 21:59
又想engine又想有得撈?
UST T&M is waiting for u[[tk_38]]
作者: adamsteve    時間: 23-9-2008 22:18
=.=我已經泥腳深陷 我已經係港大讀到第二年啦
不過算啦 無得撈我都預左 我純係有興趣玩下d機先走黎讀
我生活水平係好低哥d人 我唔介意住公屋 唔介意爛身爛世
又唔會介意因為無錢而搵唔到老婆 拎綜援我都無所謂 我好易滿足
我又唔係諗住出黎搵幾萬蚊個月哥d人
可能engine出都黎都有萬幾蚊 夠我洗
不過年紀大左 可能就需要多返少少錢啦 希望份工係有得升 有得加人工啦...

講到無左finance 變返工業
但係我覺得無埋工業仲好.... 至少環境無咁污漕 無咁多有毒食物
前幾日同班同學傾落先發覺 我最想做ge 原來係原始人

作者: Zend    時間: 24-9-2008 00:00
我真係好想政府有一級/二級化驗師 空缺

pc lab 係邊?

講真, hku d chem lab 係幾hea...
仲hea 過中六中七
作者: [S]【YU】    時間: 24-9-2008 00:09
你既願望未必實現唔倒. 你可以而家即刻拋低一切,去剛果 或者 南非.[[tk_31]]

今日我無係PC Lab 出現過,所以你一直以為既o個個人,絕對唔係我[[tk_27]]
作者: piyopiyo    時間: 24-9-2008 07:23
3個HKU 人係度訴苦[[tk_43]]
你地有無探望過入左dental ge Albie同AC ge HKwww[[tk_09]]
作者: [S]【YU】    時間: 24-9-2008 08:48
我同adam同一department都無諗住探望佢 XD 更何況老遠既pp人?
作者: piyopiyo    時間: 24-9-2008 09:42
原帖由 [S]【YU】 於 24-9-2008 08:48 發表
我同adam同一department都無諗住探望佢 XD 更何況老遠既pp人?
[[tk_30]]聽講HKU ge讀書風氣係3大最差

唔知讀環境科學有無得撈呢[[tk_39]]

作者: adamsteve    時間: 24-9-2008 23:53
原帖由 [S]【YU】 於 24-9-2008 08:48 發表

係同一個department入面同一個group都未探望
因為yu神又好少會同我出沒係同一個地方

to yu: 前日打風你下午係咪係pc lab呀 我估哥個係你呀
作者: Zend    時間: 25-9-2008 00:11
原帖由 piyopiyo 於 24-9-2008 07:23 AM 發表
3個HKU 人係度訴苦[[tk_43]]
你地有無探望過入左dental ge Albie同AC ge HKwww[[tk_09]]

dental ...-.-
好似好遠

AC ,理論上讀Stat 係會有機會見到
可惜我完全係chem/biochem 佬~~ so byebye
作者: [S]【YU】    時間: 25-9-2008 00:24
前日有風打咩???

dental人都會上黎上boardening既.
作者: Zend    時間: 25-9-2008 00:40
pc lab 其實係邊??

http://www.hku.hk/cc/home/about/openinghour.htm ?
作者: [S]【YU】    時間: 25-9-2008 00:47
pc lab 係 eee 人專享既電腦室..... not computer center
我地自己有兩部laser printer, n 咁多部 2.8Ghz 1GB ram 但係慢到痴肺既com.
位於cyc 1字樓....要pw先入得既機地
作者: Zend    時間: 25-9-2008 01:24
其實我未用過HKU d computer facilities[[bao_03]]
作者: piyopiyo    時間: 25-9-2008 06:21
原帖由 Zend 於 25-9-2008 00:11 發表

dental ...-.-
好似好遠

AC ,理論上讀Stat 係會有機會見到
可惜我完全係chem/biochem 佬~~ so byebye

都係HKU入面je...
咁CU果d人要探訪第2度ge人點算[[tk_22]]
作者: [S]【YU】    時間: 25-9-2008 10:20
原帖由 piyopiyo 於 25-9-2008 06:21 發表

都係HKU入面je...
咁CU果d人要探訪第2度ge人點算[[tk_22]]

你話咩係HKU入面?

CU 要探人咪探囉,有咩咁難?
作者: adamsteve    時間: 27-9-2008 15:27
有人開門CU人都可以跟住入黎架
成個CAMPUS 9成地方都係OPEN TO PULBIC

今個禮拜打左一日風咋MA 咪禮拜二LO
作者: piyopiyo    時間: 27-9-2008 15:39
原帖由 adamsteve 於 27-9-2008 15:27 發表
有人開門CU人都可以跟住入黎架
成個CAMPUS 9成地方都係OPEN TO PULBIC

今個禮拜打左一日風咋MA 咪禮拜二LO

我一定唔會入Poly[[tk_24]] 太多無厘頭ge人出出入入la[[tk_29]]

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlarticle55wwe.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2