樂古Nakuz

標題: 有關gunz技術的問題,可以於此post問,老手幫手答(於4月4日更) [打印本頁]

作者: 橘電池    時間: 6-3-2007 20:37
標題: 有關gunz技術的問題,可以於此post問,老手幫手答(於4月4日更)
我見壇好多問題,分散曬,好多都係同一個問題,
但係又有好多唔同post問,,家下開一個post教你地,有問題係呢道問
老手幫手係道答啦!
我電池唔算pro,但係普通問題都可以幫到手

Butterfly-Step (BF)
跳->衝>砍>砍>防...重覆

Flash-Step (FS)
跳->衝>斬>槍>刀

Half-Half Step (HHS)
跳>前衝> 斬> 禁住MOUSE> 換槍>跳多次> 在用刀的情況下前衝> 槍會射> 轉換槍械武器

Slash Shot (SS)
跳>前衝>斬>轉槍>射>轉劍

新手技巧:

作者: uniquesky    時間: 6-3-2007 20:54
原帖由 橘電池 於 2007-3-6 20:37 發表
我見壇好多問題,分散曬,好多都係同一個問題,
但係又有好多唔同post問,,家下開一個post教你地,有問題係呢道問
老手幫手係道答啦!
我電池唔算pro,但係普通問題都可以幫到手

Butterfly-Step (BF)
跳->衝 ...

我想問呢.......slashshot衝果陣係唔係要4個方向都要熟晒ga.....我覺得向左衝果陣好難禁下一個step
同埋slashshot洗唔洗連續用先有用ga???&佢ge真正用途係咩??....
作者: [H]hk211hk    時間: 7-3-2007 01:58
SLASHSHOT簡稱SS

4方向熟習是一定要的 因為如果只用到一個方向 用多幾次人地唔洗AIM你都知你落點
如果覺得難禁就要試下改KEY位  如果只係唔熟習就多練啦  

唔一定要連續用既你可以簡唔中一下SS 再用BF遊下街再SS咁樣
連續用的話又要快又要準 對新手或玩慣一D慢D既槍GAME例如CS咁你會比較難上手

真正用途就係一路射一路避
作者: 天神之王    時間: 7-3-2007 13:31
=.=''我唔想再講了= =''我唔會再打文了
作者: 橘電池    時間: 8-3-2007 02:41
ss係一定要熟,如果你唔熟,一係改key位,一係就練左前後左右先,咁樣係有幫助
但key位一般唻講,都好岩位,除左轉槍劍位置之外
係咪你個key位有問題?
洗一洗佢好d,我之前試過,w制唔得,跟住睇下咩事,原來只係有野阻住左

[ 本帖最後由  於 2007-3-8 07:34 編輯 ]
作者: 天神之王    時間: 8-3-2007 12:41
ss 唔熟唔洗練其他野
作者: pcdennis1994    時間: 8-3-2007 23:29
我想問11LV用咩手槍最好(我買左把X2既36攻手槍 6XX$ 射得好鬼慢)有咩好介紹呢?
另外...11LV係11-20LV個SER好難玩- -
我依家有既裝:
有3 有庫 有手套 有鞋 有手榴彈 有+HP 有1把機槍既物體X2(128顆彈新手區好多人用過隻 40$既)
有1把12顆子彈既槍 射3下保彈1次($200既 0LV用) 有1把36攻手槍X2既($6XX) 有1把2千蚊火箭炮

唔該我呢D裝有咩野要變更呢?
作者: [H]hk211hk    時間: 9-3-2007 11:37
最好用雙散彈=傷害的保證
用機槍射lag怪有排射
帶手榴彈 雙散彈 劍

唔好用手槍 對ping高會射極唔死 而且用一d高速動作 會大大減低hit率

唔理你玩cs個類\慢/槍game有幾準都好  用gunz玩法都一定有影響
作者: 橘電池    時間: 9-3-2007 21:53
手槍唔係唔好用,只係你唔熟,你係唔會識用,而且老手用手槍係會好過用breaker,因為breaker一粒彈都叫hit,而手槍的hit係一定中曬,扣對手一半hp,除飛佢真係好lag,唔係ge話,都一定係中
igunz平均都係300ping以下,除左條友係道dl野,唔係都唔會過300
nagunz都只係平均200ping以下,
jgunz平均係90
sg人45~60
hk人10~30
鬼佬100~300
你個介指加hp不如轉佢做加ap啦,因為扣ap先再扣hp,咁你多d ap,可以大大減低扣hp的情況
大炮係冇咩機會會用到嫁,
作者: 天神之王    時間: 10-3-2007 07:10
不過如果俾手槍(左輪)射中係-hp先
作者: 橘電池    時間: 12-3-2007 11:24
手槍係會扣hp同ap,不過ap扣小d,hp扣多d
作者: 橘電池    時間: 3-4-2007 22:36
上~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: sk_tsui    時間: 4-4-2007 21:24
好耐冇玩過gunz,,,但d技術都記憶由新,.....但我相信呢到冇人會識我.,,,
知名度既關係...但我見到呢個post..好有興趣為大家解答問題
作者: 天神之王    時間: 5-4-2007 12:12
好啦!!等我再再再一次打個喲skill俾你吧^^
bf 同ss 電池講左~
今次我講既係rs 先
rs:reload shot 估明思意係射完再入彈再射啦~做法:
首先你要有兩枝散彈
1.射~>2.入彈(按r)~>3.轉槍(在入彈個時後)~>4.射佢~
呢招好用既地方就係當你爆到人~你用呢招係好易殺得死佢
之後就係ss 既加強版----------->hs<-----------------
hs:唔講名..我唔識做法
1.跳~>2.衝~>3.斬~>4.轉槍~>5.衝~>6. 射!!!!!!1
之後就係hs 既加強版------------>hhs<------------做法
跳>衝>斬>轉槍>跳>衝>射
之後就係rs +ss 的rss 做法:
跳>衝>斬>轉槍>射>入彈~
rss 再強喲~rhs~~
rhs:跳>衝>斬>轉槍>衝>射>入彈
再勁喲既rhhs!!
rhhs:跳>衝>斬>轉槍>跳>衝>射>入彈
講完槍再講劍啦~
劍你地識左bf啦!但係有dbf呢樣野唷~咁咩叫dbf呀??
dbf係doublie bf 咁假~即係兩下bf 啦^^(咁得意~點做假??)
dbf 有兩種 1.站係度 2. 行住路
我講第1 先
1.跳>斬>擋>斬>擋
2.跳>衝>斬>擋>斬>擋
講dbf 講一招新手好難做到的野= =''
install kill 強制落地~~~~~~~~~~~~
做法;挑>擋>跳>斬>擋 做完...
lala~~我講左咁多野~你地唔學我打死你~~~~~~~~~
                                        ~~完~~
順手講一句:
如果大家係有玩igunz的自問技術好~你就可以+入我地香港igunz既大家庭SuPeR_FD 啦
呢個團係電池開假~大家快入啦~你可以add我msn:herbert2219@hotmail.com~~
作者: [H]hk211hk    時間: 8-4-2007 00:03
你咁樣教人真係一世都學唔識..
全完冇時機個念頭 叫人幾時做邊樣 做邊個step好../
作者: 天神之王    時間: 8-4-2007 09:48
原帖由 [H]hk211hk 於 2007-4-8 00:03 發表
你咁樣教人真係一世都學唔識..
全完冇時機個念頭 叫人幾時做邊樣 做邊個step好../

係佢地唔搵我教^^~我咪打俾佢地自學囉..
作者: hoyin951208    時間: 8-4-2007 18:05
變左高手討論=.=(不要理)
作者: 天神之王    時間: 8-4-2007 18:47
咩高手= =''係noob討論區^^
作者: hoyin951208    時間: 8-4-2007 19:45
我都係noob^.^
係noob討論區
無錯........
作者: 橘電池    時間: 8-4-2007 23:18
我打果d好岩新手學,21lvl以上一定要識
但係21lv以上果d,都唔知學咩好-.-
又唔知打咩-.-
作者: 天神之王    時間: 9-4-2007 09:42
咁咪學我個喲囉= =
作者: boggart    時間: 9-4-2007 17:50
請問hs點dash on gun
作者: hoyin951208    時間: 9-4-2007 20:01
原帖由 boggart 於 2007-4-9 09:50 發表
請問hs點dash on gun

其實大部分skil都係bug ge一種,

hs係響ss轉槍後射之前照ww就得,

同一道理,

係bug-.-
作者: 天神之王    時間: 9-4-2007 23:54
hs 你只要做完ss 唔好射 起射之前按衝就ok
作者: DreamingBoy    時間: 10-4-2007 19:34
ar....大多數Dskill 我都識ga la...只係差filp skill,你
作者: boggart    時間: 10-4-2007 19:36
原帖由 天神之王 於 2007-4-9 23:54 發表
hs 你只要做完ss 唔好射 起射之前按衝就ok

我指係有tumbling動作果隻喎
作者: 天神之王    時間: 11-4-2007 19:54
原帖由 希少﹏*♂ 於 2007-4-11 18:48 發表
點解我打帳號果到冇伺服比我揀?

唔好意思~呢度係講技術的~唔係講玩唔到呢喲問題
作者: hoyin951208    時間: 12-4-2007 19:48
原帖由 希少﹏*♂ 於 2007-4-11 10:48 發表
點解我打帳號果到冇伺服比我揀?

咩guns?
好心幫下你-.-
作者: 天神之王    時間: 12-4-2007 23:04
原帖由 hoyin951208 於 2007-4-12 19:48 發表

咩guns?
好心幫下你-.-

你串錯字呀~
係gunz 唔係guns
好心幫下愀-.-
作者: 橘電池    時間: 13-4-2007 13:18
下次問野,睇post
玩唔到唔係係呢道問-.-
作者: 『煒﹏。』    時間: 13-4-2007 13:28
小弟想問一招...我見到d人用右揵打飛人e後係空中sm個招點用?
仲有係igunz點用中文?

作者: 橘電池    時間: 13-4-2007 14:25
果招見過,但唔識用
igunz打中文要係出邊打完copy左,再貼上
ctrl+v就係貼上啦
作者: hoyin951208    時間: 13-4-2007 15:57
原帖由 天神之王 於 2007-4-12 15:04 發表

你串錯字呀~
係gunz 唔係guns
好心幫下愀-.-

你打錯字呀~
係你唔係愀
好心幫下你-.-
作者: 『煒﹏。』    時間: 13-4-2007 16:38
原帖由 橘電池 於 2007-4-13 02:25 PM 發表
果招見過,但唔識用
igunz打中文要係出邊打完copy左,再貼上
ctrl+v就係貼上啦

謝了先...
但唔知有沒有人識個招?
作者: [H]hk211hk    時間: 13-4-2007 17:55
juggle : 挑起人 等時機 再一路衝一路斬,,冇一定規律 你鐘意點斬都得
作者: 天神之王    時間: 13-4-2007 21:10
或者係install kill 強制落地~
做法:挑>擋>跳>斬>擋
作者: 橘電池    時間: 13-4-2007 22:40
果招好似有兩隻
一隻係飛人>係咁斬
一隻係飛人>bf
作者: 天神之王    時間: 14-4-2007 09:23
電池講個兩招~
如果係屈~咁bf個過會屈喲~因為如果睇岩左位同時間~
你可以bf到個人落唔返黎~
作者: 橘電池    時間: 14-4-2007 12:34
係呀,但係我次次bf都唔岩位,唔知點解,我練好bf嫁,但係次次都對唔準人,激死
作者: 天神之王    時間: 14-4-2007 13:19
咁係你隻眼問題同隻手問題了^^
作者: 橘電池    時間: 14-4-2007 13:50
我眼同手都冇問題,係你有問題\ . /
作者: 天神之王    時間: 15-4-2007 00:19
=.=''點解係我既問題呢= =??
作者: 橘電池    時間: 15-4-2007 11:43
樣ge問題
\ . /
作者: [H]tangchilun    時間: 15-4-2007 21:38
我有個問題~why我係game到pink係0~?????
作者: spgame6    時間: 16-4-2007 12:42
點解我見人地開槍開得好快(雙散彈)
但係自己用雙散彈  射既時後好似要等佢一陣佢先射出黎
作者: spgame6    時間: 16-4-2007 12:47
人地開槍射得快到係 (扮扮)
我就射出黎係 扮......扮
點解

我轉槍轉得快但係枝散彈就好似要等一陣佢先射
作者: 橘電池    時間: 16-4-2007 13:45
[H]tangchilun
自己睇自己一定係0 ge,冇問題
spgame6
個人不斷轉槍射
射>轉槍>射>轉槍>......
至於如果你用左呢個方法都唔快,咁就係你冇練啦!
作者: 天神之王    時間: 16-4-2007 23:10
一係用rs:
reloadshot;射>入彈>轉槍>射
作者: g24212021    時間: 19-4-2007 00:17
我想問 點樣用把劍 係右手邊 (反劍咁) 係咁係度轉圈 見人做到呢個動作好令
作者: 橘電池    時間: 19-4-2007 00:19
你講ge係咪bf?
頁面有講,懶得打
bf女仔就做得靚,男仔就,,唔靚
作者: DreamingBoy    時間: 19-4-2007 19:04
電池 你歧視男仔D bf~~
作者: 橘電池    時間: 20-4-2007 19:48
係呀嘛
作者: 『煒﹏。』    時間: 20-4-2007 20:13
原帖由 橘電池 於 2007-4-19 12:19 AM 發表
你講ge係咪bf?
頁面有講,懶得打
bf女仔就做得靚,男仔就,,唔靚

我同意...因為真係好靚
作者: jasonwiner    時間: 20-4-2007 20:22
防禁咩制呀???       
作者: 『煒﹏。』    時間: 20-4-2007 20:46
原帖由 jasonwiner 於 2007-4-20 08:22 PM 發表
防禁咩制呀???       

是Shift...
作者: gbaandy2003    時間: 24-4-2007 17:11
我想問如果改key位..你地覺得d轉槍劍既數字改做咩健好呢?
作者: jasonwiner    時間: 24-4-2007 17:44
點解我個bf唔同人個d既
我就係  係自己前面打同檔
而人地就係右手邊打黎打去既
作者: 橘電池    時間: 24-4-2007 21:17
點樣右手1打唻打去呀?
作者: 天神之王    時間: 25-4-2007 22:42
係唔係你做前bf 人地向住你做右bf ??
如果係 你可以按右鍵做囉=3=''
作者: 24602470    時間: 28-4-2007 22:24
標題: 唔知點解呢我會咁
我咁打:
用劍....跳>衝>砍>轉散彈槍>轉番劍>如此類推
但係我開槍的時間比人慢....人地係差唔多一轉槍就立即射得....
但係唔知點解我要等2秒到先可以射人....

有冇人可以解答到呢??
作者: wwpwowpt    時間: 28-4-2007 23:53
原帖由 24602470 於 2007-4-28 22:24 發表
我咁打:
但係我開槍的時間比人慢....人地係差唔多一轉槍就立即射得....

有冇人可以解答到呢??

2秒咁多?!
幻覺黎嫁姐
作者: 24602470    時間: 29-4-2007 13:24
咁就當係幻覺....咁點先可以更快呢??
作者: wwpwowpt    時間: 29-4-2007 21:00
原帖由 24602470 於 2007-4-28 22:24 發表
我咁打:

有冇人可以解答到呢??

你係咪 跳>衝>砍(hold住左制)>轉散彈槍>shoot>轉番劍?
如果唔係你可以試下尼個combo
如果係
你係咪真係有計過時先
因為跳>衝>砍(hold住左制)>一轉散彈槍應該會shoot
等成2秒
基本上係冇可能
作者: 天神之王    時間: 1-5-2007 21:12
我覺得...
唔好hold 住~~~
我建議咁:跳>衝>斬>轉槍(唔hold)>射
如果唔hold~唔會等成2秒先射出到黎~
作者: [H]hk211hk    時間: 4-5-2007 14:26
hold住射既人 對自己aim有信心

唔hold住射 安全d 大約轉槍之後有半秒不足比你搵個目標射
作者: 藍天風    時間: 12-5-2007 11:55
禁我想問...
出ss之類果d招,,
轉槍係禁Q / E制定係數字
因為我試過用Q / E制轉槍
根本射唔到,,
要等勁耐,
射到轉番劍個人都企左係到喇
仲有我一支槍冇晒彈
禁R再禁Q轉武器係咪入唔到嫁D彈?
咁要點做先可以入到呢
作者: 天神之王    時間: 12-5-2007 17:34
1.我轉槍會咁~e 同3
2.你入緊彈個時轉槍硬係入唔到啦...
作者: 藍天風    時間: 12-5-2007 19:39
其實用數字轉武器會唔會快d嫁
作者: [H]hk211hk    時間: 13-5-2007 00:16
正常gunz keys

1劍  2槍(1)  3槍(2)   q上一個武器  e下一個武器
用原本既q e去做k-style 係慢到死
只要你用 123的話 就會有好效果
同埋 最好改 走個 q同e 放 123 落去  q e f 都係好位置

比多個一般k-style keys setting 圖大家睇

第一種

作者: evov    時間: 13-5-2007 00:39
我想問下我download左日本既gunz安完禁個圖示冇反應既?
有冇人教教我
作者: 天神之王    時間: 13-5-2007 09:11
去官網入ser...........
作者: fr8v7g8u43b6    時間: 13-5-2007 23:32
我想問點解我正面用劍爆你,佢又冇防,但又冇事......

聽人地話望天直板,我又吾知幾時,次次都中!
作者: [H]hk211hk    時間: 14-5-2007 02:19
人地爆個動作開始做個陣  
望睇2到 如果佢係向前爆 你望住佢防就ok

你望第2到比人前爆就中
作者: 死黑    時間: 14-5-2007 08:00
標題: 回復 #73 fr8v7g8u43b6 的帖子
可能是ping的問題
作者: fr8v7g8u43b6    時間: 14-5-2007 21:31
標題: 回復 #74 [H]hk211hk 的帖子
如果彈劍既話,係吾係冇得避??

回 死黑
吾係,有幾次10幾ping都係咁,佢彈劍,我爆佢冇事,,係得我中招!!
作者: 天神之王    時間: 14-5-2007 22:03
彈劍有時可以擋到有時唔得
作者: [H]hk211hk    時間: 14-5-2007 23:06
彈劍時 有分 隱形防 同 睇到既防

隱形防即係 你仲做緊暈個動作個陣比人斬 但係 係防左
作者: tse034    時間: 15-5-2007 17:43
標題: windows vista點先玩到GUNZ
我入左GAME~LOAD到92.67就STOP左
作者: fr8v7g8u43b6    時間: 15-5-2007 18:01
標題: 回復 #78 [H]hk211hk 的帖子
哦,.明解明解!!^^

可以可以做俾我睇=.=

==================
作者: unnamed    時間: 16-5-2007 22:49
點樣可以散彈連射?
點樣可以係兩面牆左右跳?
你地按什麼擋?
次次按都不能沖前
作者: sunnyray25    時間: 17-5-2007 12:03
可唔可以詳細DE講一講HHS AR...
我唔係好明點換槍>跳多次> 在用刀的情況下前衝> 槍會射> 轉換槍械武器
點解用槍之後係用緊槍GE情況下用刀GE...
HELP PLX...好想學....:handshake
作者: [H]hk211hk    時間: 17-5-2007 15:10
活用槍技配合自己學既劍技

hhs
跳 衝 斬 轉槍(禁實)跳 槍會射 衝 轉刀 完 
半秒禁晒所有步驟
就係呢度(跳 衝 斬 轉槍(禁實)跳 槍會射 衝)
gunz好多野都可以早禁少少
例如跳 你跳到最頂個陣按多下跳,佢落地會自動再跳
作者: 天神之王    時間: 17-5-2007 16:49
嘩=3=''sky仔好clever呀= =
作者: unnamed    時間: 17-5-2007 19:09
有無人可以教我點樣散彈連射?
作者: 天神之王    時間: 17-5-2007 20:29
rs:射>入彈>轉槍>射
作者: [H]hk211hk    時間: 17-5-2007 21:20
射  入彈轉槍(兩個一起按) 射  (重復)
作者: unnamed    時間: 18-5-2007 21:08
如唔用
斬>跳>沖(兩下)>斬
有無其他高級少少,
斬得快少少,
飛得快少少
既方法斬牆?
作者: [H]hk211hk    時間: 18-5-2007 21:23
斬牆 PRO D既方法係

hs唔射 即係轉完槍立即轉番劍

只係pro d 速度同light step一樣

light step
跳 斬 衝 可加跳 衝
作者: unnamed    時間: 18-5-2007 21:41
唔該想問下我用刀仔,
最好用咩槍好?
作者: 天神之王    時間: 18-5-2007 22:41
散彈~~左輪~~~幾好~或rl
作者: unnamed    時間: 21-5-2007 17:43
原帖由 [H]hk211hk 於 2007-5-18 21:23 發表
斬牆 PRO D既方法係

hs唔射 即係轉完槍立即轉番劍

只係pro d 速度同light step一樣

light step
跳 斬 衝 可加跳 衝

唔係好明,可以講清楚要按咩
咩係hs,咩係light step?
我見人到係咁
轉刀槍斬牆,好快
你講下成個過程按左咩
作者: [H]hk211hk    時間: 21-5-2007 17:56
等LOST講啦呢D
差唔多每個星期都循環解答
有POST又唔睇
作者: 天神之王    時間: 21-5-2007 18:05
hs=half-shot(唔知係唔係咁串)
做法:跳>衝>斬>轉槍>衝>射
light step係一跳就有兩個衝(1衝2衝又可以叫呢個)
做法:跳>斬>衝(可加跳 衝)
如果想斬牆快喲~你可以轉槍既方式斬牆
正常斬牆:跳>衝>斬>跳
不過轉左用轉槍方式就起斬呢度開始變一變
做法:跳>衝>斬>轉槍>斬劍>衝>跳
                                        ^-----如果唔衝~你只斬到一下
應該明掛 - - //
作者: cspk    時間: 28-5-2007 10:22
我想問d人用劍做咩可以射d黃光出黎既...同點儲氣= =?
作者: spgame6    時間: 7-6-2007 21:30
禁實個攻擊制囉-.-
作者: spgame6    時間: 7-6-2007 21:31
我想問下 d人點樣可以 跳緊舞又可以行黎行去
作者: 橘電池    時間: 8-6-2007 18:18
儲氣係長按mouse左鍵(用刀)
按mouse左鍵,再快速地按跳舞果個制(用刀)
作者: spgame6    時間: 13-6-2007 10:21
我想問下 d人點樣可以 跳緊舞又可以行黎行去
作者: spgame6    時間: 13-6-2007 10:23
教下我呀~唔該
作者: spgame6    時間: 13-6-2007 14:39
哦...明啦
頭先睇唔你地答我.........thx橘電池

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlarticle55wwe.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2