孤星月淚 發表於 14-10-2010 21:36:58

單人劇 - [AOF]過關斬將01

以前做的都是數百觸發以上的劇, 試試整簡單點的
要用Age Of Fantasy先玩到 (雖然所用的元素很少)

設定:1p : never mind
            2p: 土耳其
            3p: 拜占庭
            4p: 拜占庭
右邊全set 標準

勝利條件: 25分鐘內清與大隊會合
失敗條件: 清死亡/ 時間到/ 分數為0
======================================================
聲音指令 1) 好= 命令火槍兵跟隨清
聲音指令 2) 不= 命令火槍兵撤退
永遠有4個火槍兵跟隨
毛毯 = 物品
石頭 = 分數
1p殺敵: 2分, +1hp
2p殺敵: 1分
2p火槍兵死亡: -10分

如果有人幾乎不利用2p都能破關, 請告訴我, 那我會提前限制的時間以提高難度
先看看此劇反應如何, 如果大家覺得可玩性只是一般, 那我不會再出 過關斬將 系列

剛玩的...... 可能因為bug的關係快了一點過關(22:29), 所以v1,1版延長了過關時間

v1,1
修正小許bug (不大礙事的)
及將時間延遲至28分鐘

香腸 發表於 15-10-2010 11:36:39

大佬...勁難玩....
玩極都玩唔到1/10

Viscount 發表於 15-10-2010 17:04:20

嗯= =一開始放錯左係aoc個果度-.-點解一開波就輸呢原來係錯位XD 難玩= = 地圖改下丫

88k 發表於 15-10-2010 19:14:44

總覺得不要2p跟隨比較好

因為2p死亡時扣分扣真多

孤星月淚 發表於 15-10-2010 19:20:53

我自己玩到23分半爆機

只要利用主角當肉盾(當然也要控制閃避)
沒血就拉大隊回家
基本上很容易過關

或者可以完全不用2p,
1p射死1隻後左閃右避,等下一槍, 沒血回家, 也能輕鬆過關
(但長期這樣可能不夠時間)

所以這遊戲大概是玩 分數與時間之間的平衡

茶仔﹏。 發表於 15-10-2010 20:15:02

好 !
難度極高~有挑戰性,不過暫時未能突破到第二個島~

88k 發表於 15-10-2010 20:34:46

我打到完場還沒突破那橋前的屋子... Orz

collins4321 發表於 19-10-2010 18:55:21

改下啦,改到好似單人槍守咁...難先咁...易就多d血

孤星月淚 發表於 23-10-2010 16:13:20

回復 8# collins4321

唔明白= =
其實我想知有冇人成功破關呢?
如果冇既先再改易...

而且這劇不應拉埋槍守一起討論...
因為如果我要出過關斬將02,03..的話,
不會再以火槍兵做主角

collins4321 發表於 23-10-2010 17:04:16

回復 9# 孤星月淚

唔係= =
我只係想講好似槍守咁del木牆先難d
頁: [1]
查看完整版本: 單人劇 - [AOF]過關斬將01